Kevään pihatyöt - 8 vinkkiä. Hoida kevään pihatyöt huolella, niin pihasi kukoistaa kesällä.

Kevään pihatyöt -
8 vinkkiä kevään pihatöihin!

 

Kun aurinko alkaa lämmittämään ja lämpötilat pikkuhiljaa nousta, on hyvä aika aloittaa kevään pihatyöt. Keräsimme vinkkejä, mitä kevään aikana omalla pihalla kannattaa tehdä.

Terassin kunnostus

Kun kevät alkaa lämmittää, kannattaa tarkistaa terassin ja sen kalusteiden kunto . Kun pakkaset eivät enää häiritse, voi terassin ja kalusteet pestä huolellisesti. Terassi on syytä myös ajoittain öljytä.

 

Joskus terassi saattaa kaivata myös isompaa remonttia ja esimerkiksi kansilaudoitus on tarpeen vaihtaa. Samalla voi myös harkita terassin laajentamista. Lue tästä vinkit terassin rakentamiseen.

Puiden ja pensaiden leikkaus

Keväällä pihalla on hyvä hoitaa puut ja pensaat kuntoon, jotta ne saavat kesällä parhaan mahdollisuuden kasvaa. Tämä kannattaa tehdä aikaisin keväällä, maalis-huhtikuussa, kun versot eivät ole vielä alkaneet kasvamaan ja yöpakkasia ei enää ole. Pensasaitojen leikkaaminen riippuu aina pensasaidasta, joten ennen leikkaamista kannattaa selvittää, mikä pensasaita pihalla onkaan. Lue ammattilaisen vinkit pensasaitojen leikkaamiseen tästä.

 

Omenapuut kaipaavat esimerkiksi hyvää huolenpitoa, jotta ne kasvavat oikein ja jaksavat tuottaa paljon satoa. Omenapuun leikkaamiseen löydät näppärät ohjeet tästä.

Rännien puhdistus kuuluu myös kevään pihatöihin

Rännien puhdistus kannattaa hoitaa syksyn lisäksi myös keväisin, jotta sulamisvedet pääsevät kulkemaan esteettömästi. Talven aikana kouruihin on voinut tippua risuja ja lehtiä.

Nurmikon hoito

Mikäli syksyltä nurmikolle on jäänyt runsaasti lehtiä, kannattaa pahimmat haravoida pois. Näin vältät kasvitaudit, jotka saattavat muhia paksun lehtikerroksen alla. 

 

Nurmikko kannattaa lisäksi kalkita ja lannoittaa. Laadukkaan nurmikonhoidon tarkempaan ohjeistukseen voit tutustua tästä. Suomen maaperä on luonnostaan hapan, joten kalkitseminen auttaa tasoittamalla happamuustasoja. Aikaisin keväällä tehty kalkitseminen auttaa maaperää ottamaan lannoitteiden ravinteet paremmin vastaan.

Piharakenteiden kunnon tarkastus

Lumien sulettua kannattaa pihan muidenkin rakenteiden kunto tarkistaa. Tässä muutama asia pihalta, jotka kannattaa tarkastaa:

 

  • Ovatko pihan aidat kunnossa vai onko routa vaikuttanut niihin tai kaipaavatko ne pintaansa uutta väriä?
  • Ovatko pihakivet ja kiveykset pysyneet kunnossa?
  • Entäpä piharakennukset, tarvitseeko puuvaja tai autotalli laittamista?
  • Ovatko terassin valokatteet ehjät ja kirkkaat?

 Myös talon katolle kannattaa vilkaista. Mikäli katolta löytyy esimerkiksi sammalta, kannattaa se poistaa esimerkiksi siihen tarkoitetulla aineella. Katolle mentäessä täytyy kuitenkin aina noudattaa erityistä varovaisuutta ja suosittelemme luottamaan ammattilaiseen. Ammattilaisilla on käytössään sopivat välineet turvalliseen työn suorittamiseen.

Pihakiveyksien hoito ja pesu

Pihakiveykset ja -laatoitukset kannattaa puhdistaa puhtaalla vedellä ja harjaamalla. Pinttyneen lian saa pois painepesurilla. Kiveysten saumat saattavat myös kulua, varsinkin painepesurilla pestäessä, jolloin niihin kannattaa lisätä saumaushiekkaa.

Marjapensaiden alustojen hoito

Marjapensaiden alle kannattaa levittää puuhaketta, sillä se säilyttää kosteuden maassa ja estää rikkakasveja kasvamasta. Tässä on esimerkki sopivasta puuhakkeesta.

Myös rikkakasvien kitkeminen on keväällä helppoa, kun maa on vielä kosteaa. Näin monivuotiset rikkakasvit kannattaa kitkeä keväisin.

Pihan suunnittelu kesää varten

Keväällä on myös oiva aika suunnitella pihaa kesää varten! Kaipaako pihasi kenties jotain uutta, kuten uutta kasvimaata tai kenties kiveystä? Tai pitäisikö tontti rajata uudella aidalla? Voisiko se olla pensasaita? Kun ajoissa suunnittelee, niin on kesällä hyvin aikaa toteuttaa suunnitelmat.

 

Mikäli haluat tehdä pihastasi esimerkiksi ekologisemman, voit tutustua aiheeseen tarkemmin tästä.

Kevään pihatyöt kantavat hedelmää kesällä

Kevään pihatöitä kannattaa alkaa pohtia jo hyvissä ajoin. Kun hoidat nämä toimenpiteet keväällä, jaksaa pihasi kukoistaa läpi kesän. Joskus pelkkä tarkastuskierros saattaa riittää, voihan pihasi olla jo ennestäänkin aivan kunnossa. 

 

Moni pihatyö on tehtävissä itse, mutta mikäli kaipaat apua, olemme olemassa juuri sinua varten. Voimme tulla mukaan pihan tarkastuskierrokselle ja antaa vinkkejä pihasi hoitoon.

Muistathan, että pihatyöt ovat 60 %:n kotitalousvähennyskelpoisia. Voit lukea kotitalousvähennyksen toiminnasta vuonna 2024 tarkemmin blogistamme.

Severi Ikäheimo

Pihatöiden asiantuntija

Jätä yhteydenottopyyntö