10 vinkkiä omenapuun leikkaukseen. Omenapuun leikkaus on helppo toimenpide.

10 vinkkiä omenapuun leikkaukseen

Omenapuun leikkaus on yksi ajankohtaisimmista pihatöistä kevättalvella. Omenapuun leikkaus on, kuusiaidan leikkauksen tapaan, hyvä tehdä maalis-huhtikuun aikaan kun sää alkaa lauhtua ja lumi sulaa. Karsimisen voi tehdä vielä myöhemminkin keväällä, mutta ennen silmujen puhkeamista.

Leikkaamisessa on kyse puun kasvun ohjaamisesta. Omenapuuta leikataan oikeastaan kahdesta eri syystä: sadon takia sekä puun terveyden vuoksi. Oikein leikattu omenapuu tuottaakin enemmän omenoita ja kantaa satonsa paremmin. Alle olemme listanneet 10 vinkkiä, joiden avulla onnistut leikkaamisessa varmasti!

1. Omenapuun leikkauksen ajankohta on keväällä maalis-huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista

Nuoren omenapuun leikkaus on syytä ajoittaa kevättalvelle noin maalis-huhtikuun paikkeille. Vanhempien omenapuiden leikkaaminen voidaan ajoittaa myöhäisempään ajankohtaan kesälle. Tällöin vesiversoja ei synny samalla tavalla kuin kevätleikkauksessa. Vanhemman, hyvin hoidetun omenapuun leikkuutarve on useasti myös huomattavasti nuorempaa puuta vähäisempi. Vaurioituneita, kuivuneita ja kuolleita oksia voidaan poistaa milloin tahansa.

2. Aloita hankkimalla leikkaamiseen sopivat välineet

Omenapuun pienempien oksien leikkaamiseen soveltuu terävät oksasakset, mutta suurempien ja voimakkaampien oksien leikkaamisessa on hyvä käyttää sahaa tai voimasaksia. Suurien puiden leikkaamisessa tarpeen voi tulla myös pidempivartiset työkalut tai vaihtoehtoisesti tikapuut.

3. Varsinaisen omenapuun leikkaamisen osalta ensimmäisenä on syytä leikata pois kaikki vaurioituneet oksat

Ennen leikkausta on hyvä silmäillä puuta ja tehdä suunnitelma leikkauksesta. Tämän jälkeen hyvään alkuun pääsee leikkaamalla omenapuusta kaikki kuolleet ja vaurioituneet oksat.

4. Poista rungosta kaikki alle metrin korkeudella kasvavat oksat

Nämä oksat eivät tue omenapuun kasvamista haluttuun muotoon ja ovat oikeastaan vain rusakoiden ja muiden jyrsijöiden syötävänä. Omenapuuta on myös hyvä suojata asentamalla suojaverkko, joka pitää kutsumattomat vieraat poissa.

5. Poista kaikki sisäänpäin kasvavat oksat

Osa omenapuun oksista kasvaa väistämättä sisäänpäin kohti runkoa, jolloin ne tekevät puun keskiosasta liian tiheän. Liian tiheä oksisto ei päästä tarpeeksi valoa läpi, mikä heikentää puun kasvuvoimaa.

6. Poista tai typistä toisiaan lähekkäin samaan suuntaan kasvavat oksat

Etsi puusta oksat, jotka kasvavat toisiaan vasten, ovat kietoutuneet toisiinsa tai muulla tavoin häiritsevät toinen toistaan ja poista ne. Tällä tavalla pidät huolta, että puun oksilla on tilaa kasvaa haluttuun suuntaan.

7. Älä leikkaa liikaa kerralla. Vältä etenkin useiden oksien leikkaamista kerralla

Leikkaaminen rasittaa aina leikattavaa puuta. Tästä syystä on tärkeää, että omenapuuta leikatessa et leikkaa liikaa kerralla. Vanhojen omenapuiden kanssa tämä seikka korostuu vielä entisestään, eikä suurimpia oksia suositella poistettavaksi kuin yhden vuosittain.

Mikäli ylläpitoleikkaus on edellisinä vuosina unohtunut, on näiden leikkauskertojen takaisin kiriminen syytä jakaa useammalle vuodelle. Näin varmistat, että et rasita puuta liikaa ja pidät omenapuusi elinvoimaisena.

8. Poista kaikki oksat, jotka kasvavat joko suoraan ylöspäin tai alas

Etenkin kevätleikkaus tuottaa runsaasti vesiversoja, jotka kasvavat kohtisuoraan ylöspäin. Vesiversojen leikkaaminen voi olla työlästä niiden suuren määrän vuoksi, mutta ne ovat kuitenkin heiveröisiä ja helposti katkaistavia.

9. Jätä oksien välille tarpeeksi tilaa, jotta ne saavat valoa

On tärkeä jättää omenapuun rungon viereen tarpeeksi tilaa, jotta valo ja pölyttäjät pääsevät kulkemaan oksien välistä. Voit siis vielä lopuksi poistaa vielä oksia paikoista, jossa kasvusto on turhan tiheää.

10. Nauti työsi tuloksista!

Kuten huomata saattaa on omenapuun leikkaaminen loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen, mutta jonkin verran työläs toimenpide, joka vaatii hieman aikaa sekä suunnitteluun että toteuttamiseen.

Näillä vinkeillä onnistut siinä varmasti, mutta mikäli kuitenkin haluat ammattilaisen apua toimenpiteeseen, voit tilata palvelun paikalliselta viheryritykseltä. HonkoWorksilta saat apua omenapuiden leikkauksessa Jyväskylässä ja sen lähialueilla. Tarpeen mukaan viemme myös risujätteet pois pihalta. 

 

Severi Ikäheimo

Toimitusjohtaja ja pihatöiden asiantuntija

HonkoWorks

Jätä yhteydenottopyyntö