Milloin rännit tulee puhdistaa? Miksi rännit pitää puhdistaa? Rännien puhdistus.

Milloin ja miksi rännit tulee puhdistaa?

Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet katolta haluttuun paikkaan. Laadukkaat ja oikeaoppisesti asennetut sadevesikourut, eli kavereiden kesken rännit, suoriutuvatkin tästä tehtävästä jopa vuosikymmenten ajan, mikäli niiden ylläpitoon kiinnitetään riittävästi huomiota. Kuitenkin tukkeutuessaan ne voivat aiheuttaa sellaisia ongelmia, mitä kukaan talonomistaja ei varmasti halua kohdata. Tukkeutuneista ränneistä aiheutuvia vesivahinkoja ei välttämättä vakuutuskaan korvaa ja tukoksien poistaminen on asukkaan vastuulla. Lue lisää esimerkiksi tästä Suomen vuokranantajien tiedotteesta aiheesta. Tässä blogissa kerromme, miksi on tärkeää puhdistaa sadevesikourut joka vuosi.

Milloin rännit pitää puhdistaa?

Sadevesikourut ja syöksytorvet on hyvä puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Kannattavaa olisi kuitenkin hoitaa tämä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Mikäli hoitaa rännien puhdistuksen kerran vuodessa, paras aika tälle on syksyllä. Lehtien putoamisen jälkeen rännit täyttyvät helposti ja kun puhdistaminen tapahtuu tämän jälkeen, saavutetaan paras mahdollinen lopputulos. Näin syksyn sateet sekä kevään sulamisvedet kulkeutuvat oikeisiin paikkoihin, eikä jää tukoksiin ja roisku esimerkiksi kiinteistön pinnoille.

Miksi rännit pitää puhdistaa?

Rännien puhdistamiselle on useita hyviä syitä, joista suurin osa liittyy sekä rännikourujesi sekä kiinteistösi kunnon ylläpitämiseen. Jos sadevesikourut eivät ole puhtaat, ne eivät toimi tehokkaasti. Vesi voi kertyä putkien ja laskuojien kohdalle, mikä voi johtaa tulvivien vesipatojen muodostumiseen. Tämä taas voi johtaa talosi vahingoittumiseen, mikäli vesi pääseekin syöksyputkien sijaan valumaan talon rakenteisiin. Puhdistamisella vältät seuraavia ongelmia ja kiinteistösi ja kukkarosi kiittää:

Vältät homeen ja muun kasvuston muodostumisen

Sadevesikouruihin kertyy usein lehtiä, likaa ja muuta orgaanista jätettä. Tämä johtaa helposti homeen ja sienien kasvuun. Tällainen kasvusto voi taas johtaa talosi ulkopinnan värin haalistumiseen ja vaikuttaa sitä kautta laskevasti talosi arvoon. Lisäksi homesienikasvustosta voi aiheutua terveyshaittoja. Pahimmassa tapauksessa roiskeet kostuttavat kiinteistösi ulkopinnan, johon home alkaa kasvaa, josta voi aiheutua vakavia ongelmia talon rakenteisiin.

Pidennät sadevesikourujen käyttöikää

Jos sadevesikourut ovat täynnä likaa ja roskia, se voi aiheuttaa jään kertymistä kouruihin, mikä voi pahimmillaan halkaista ne. Tämä johtaa niiden käyttöiän merkittävään lyhenemiseen. Jos et puhdista sadevesikouruja säännöllisesti, saatat joutua vaihtamaan ne paljon useammin kuin olisi tarpeen.

Säästät rahaa

Sadevesikourujen puhdistus joka vuosi voi tuntua ylimääräiseltä työltä ja rahan käytöltä. Rännien puhdistus on kuitenkin ammattilaisenkin suorittamana edullinen toimenpide, varsinkin kotitalousvähennyksen huomioon ottaen. Huomioitavaa onkin, miten paljon rahaa pitkässä juoksussa toimiva sadevesijärjestelmä säästääkään, kun säästyt turhilta korjaustarpeilta.

Rännien puhdistusta ei kannata aliarvioida

Rännien puhdistaminen on siis toimenpide, joka on hyvä suorittaa vähintään kerran vuodessa, mielellään keväisin sekä syksyisin. Se on vähäpätöiseltä tuntuva työ, joka kuitenkin voi säästää paljon rahaa ja pidentään sekä talon, että sadevesijärjestelmän käyttöikää merkittävästi. Rännien puhdistus on oikeilla välineillä toimenpiteenä hyvin yksinkertainen. Jos kuitenkin haluat säästää omaa aikaasi, varaa ammattilainen puhdistamaan sadevesikourut ja tarkistamaan ne perusteellisesti. Voit tutustua meidän hinnastoomme tästä, josta löydät selkeät kiinteät hinnat rännien puhdistukselle.

Rännit voivat tukkeutua myös lumesta ja jäästä. Tästä syystä lumenpudotus on myös tärkeä osa rännien hoitoa. Voit tutustua aputoiminimemme Lumenpudotus Jyväskylän lumenpudotuspalveluihin tästä.

Severi Ikäheimo

HonkoWorks

15.3.2023

Jätä yhteydenottopyyntö