Kestävä puutarhanhoito. Ekologinen puutarha.

Kestävää puutarhanhoitoa: Kuinka tehdä puutarhasta mahdollisimman ekologinen?

Puutarhanhoito on harrastus, josta on paljon iloa. Se voi olla myös ympäristölle hyödyllistä, kun puutarhaa hoidetaan kestävästi.
Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme kestävän puutarhanhoidon käytäntöjä ja annamme vinkkejä, joiden avulla teet puutarhastasi mahdollisimman ekologisen.

Kestävä puutarhanhoito tarkoittaa puutarhan ylläpitoa, joka hyödyntää luonnon omia prosesseja ilman muiden eliöiden elämälle haitallisia kemikaaleja. Kestävän puutarhanhoidon periaatteiden mukaan suoritettava puutarhanhoito hoidetaan siten, ettei se heikennä maaperää tai sen elävää ympäristöä. Tärkeimmät kestävän puutarhanhoidon käytännöt ovat seuraavat:

Kompostointi

Kompostoinnilla voit hyödyntää puutarhajätteestä, kuten lehdistä ja ruohosilpusta sekä ruokajätteestä saadut ravinteet kasvien kasvussa. Kompostointia varten tarvitset vain kompostisäiliön tai -laatikon sekä hieman ilmaa ja kosteutta, jotta kasvien jätteet hajoavat. Valmiita komposteja löydät myös esimerkiksi K-raudan valikoimasta.

Luonnonmukaisten lannoitteiden käyttäminen

Luonnonmukaiset lannoitteet pitävät sisällään esimerkiksi nurmen typenkäytölle sekä raakavalkuaissynteesille tärkeää sulffaattimuotoista rikkiä. Tämä auttaa kasvien kehitystä ja niiden tarvitsemien ravintoaineiden saantia, mikä tekee puutarhanhoidosta kestävämpää. Esimerkiksi Kekkilän Luonnonmukainen puutarhalannoite sopii monipuolisesti puutarhaan ja on ekologinen valinta.

Luonnolliset tuholaiskontrollimenetelmät:

Luonnollisia tuholaisten torjunta-aineita ovat esimerkiksi etikka, sitruunahappo, valkosipuli, kuusiöljy ja kaneli. Nämä tuotteet ovat turvallinen ja ekologinen vaihtoehto käyttää puutarhassa ja ne ovat tehokkaita torjumaan taudinaiheuttajia sekä tuholaisia.

Sadeveden kerääminen ja käyttö

Keräämällä sadeveden talteen saat puutarhasi käyttöön ilmaista vettä. Sadeveden keräämisellä saadaan vettä viheralueen kasteluun myös sateisten ajanjaksojen ulkopuolella.

Kasvupaikalle ominaisten kasvien kasvattaminen

Paikallisten sekä kotimaisten kasvien kasvattaminen on hyvä ratkaisu kestävän puutarhanhoidon näkökulmasta. Näiden kasvien lajike on tuttu ympäristölle ja ne tarvitsevat pääsääntöisesti vähemmän hoitoa, kuin moni vieraslajike.

Kestävä puutarha syntyy vain tekemällä ekologisia valintoja

Kuten huomaat, kestävän puutarhanhoidon periaatteita noudattamalla voimme vähentää kemikaaleja ja lisätä luonnonmukaisten tuotteiden käyttöä kasvien kasvattamisessa. Nämä käytännöt parantavat puutarhamme kasvien kasvua ja luovat ympäristön, joka on turvallinen sekä luonnonmukainen paikka myös eläimille.

 

Severi Ikäheimo

Toimitusjohtaja ja pihatyöasiantuntija

HonkoWorks

20.3.2023

Jätä yhteydenottopyyntö