Pensasaidan leikkaus - Lue ammattilaisen vinkit!

Pensasaidan leikkaus - Lue ammattilaisen vinkit!

Pensasaidan leikkaus auttaa pensaita kasvamaan tuuheasti ja haluttuun muotoon. Jotta pensasaidat pysyvät siistin näköisinä, niitä täytyy leikata säännöllisesti. Olemme keränneet tähän blogiin yleiset vinkit niin havupensasaidan kuin lehtipensasaidan hoitamiseen. Lue ja ota vinkit talteen!

Pensasaidan hoitaminen takaa siistin lopputuloksen

Tärkeintä pensasaitojen leikkaamisessa on säännöllisyys. Leikkaaminen vuoden välein, esimerkiksi keväällä ennen kasvukauden alkua, antaa pensaalle mahdollisuuden kasvaa tiheästi, kun kasvua ei tarvitse leikata kerralla pois paljoa. Useimmat pensasaidat leikataan niin sanotusti A-malliin, eli alhaalta ylöspäin kapenevaksi. Näin alimmat oksat saavat myös riittävästi auringonvaloa ja talvella pensas kestää paremmin lumenpainoa ilman vahinkoa.

Pensasaidan leikkaamiseen vaikuttaa pensaan tyyppi

Vaikka tietyt perussäännöt pätevätkin aina pensasaitoja leikatessa, vaikuttaa pensaan laji hoitamiseen. Pensaat voidaan jakaa karkeasti havupensaisiin ja lehtipensaisiin. Alle on kerätty vinkit kummankin pensasaitatyypin leikkaamiseen:

Havupensasaidan leikkaaminen

Havupensasaitoja ovat mm. tuijat, kuuset ja kanervat. Muista nämä vinkit, kun leikkaat havupensasaitoja:

  • Uusi pensasaita kannattaa leikata jo heti istutusvuonna. Jätä latva rauhaan ja leikkaa pensas A-malliseksi, jotta alaoksat saavat aurinkoa. 
  • Leikkaa pensas vuosittain, kun ei ole pakkasta. Jätä aina pari senttiä uutta kasvustoa. Muista säilyttää A-malli!
  • Leikkaa aina terveen verson yläpuolelta. Näin verso tai silmu pääsee kasvamaan.
  • Kun pensas on halutussa korkeudessa, katkaise latvaverso. Kun latvaverso leikataan säännöllisesti, kasvaa sekin tuuheaksi. 

Havupensaat kasvavat tuuheasti, kun niistä pitää huolta. Mikäli huolenpidon laimin lyö, saattaa esimerkiksi kuusiaita alkaa ruskettua ja kasvua ei ole enää mahdollista pelastaa. Tuijat on hyvällä huolenpidolla vielä mahdollista saada vihreäksi. Voit lukea tarkemmin kuusiaidan leikkaamisesta tästä blogitekstistämme.

Lehtipensasaidan leikkaaminen

Lehtipensaita ovat esimerkiksi siperienhernepensas ja marja-aroniat. Lehtipensasaidat kasvavat yleensä nopeammin, kuin havupensasaidat, joten niiden leikkaamisen kanssa on oltava valppaana:

  • Jos istutat uuden lehtipensasaidan, se saattaa kasvattaa jo ensimmäisenä kesänä vuosi- ja juuriversoja. Ne on hyvä leikata jo heti keväällä istutuksen jälkeen. Leikkaa ne 10-15 senttimetriä maan pinnasta tai versoamiskohdasta ja lähde heti hakemaan A-mallia kasvulle. Jos uutta kasvua tulee runsaasti, voit leikata uudestaan jo heti Juhannuksen jälkeen. Jos ensimmäisen vuoden kasvu on kituliasta, leikataan vasta seuraavana keväänä ensimmäisen kerran.
  • Lyhennä latvaversoja aina hieman enemmän, kuin tyviversoja. Näin A-malli alkaa muodostua ja alaoksat saavat riittävästi valoa.
  • Muista kasvattaa pensasta hitaimman taimen vauhdilla. Näin pensas kasvaa tasaisesti ja hitaimmat taimet eivät jää nopeammin kasvavien jalkoihin.
  • Kun pensas on haluamasi korkuinen, jätä siihen aina 2-5 senttimetriä uutta kasvustoa ja pidä pensas A-muotoisena. 

Jos lehtipensasaita kuivuu tai ränsistyy, mutta on elinvoimainen, voi sen kasvatuksen aloittaa alusta. Alasleikkauksessa pensaan kaikki versot  leikataan 10-15 sentin korkeudelta maanpinnasta ennen kevään kasvukauden alkamista. Muista lannoittaa ja aloita kasvatus alusta.

Oikeat työvälineet helpottavat pensaan hoitoa

Oikeilla välineillä helpotetaan niin pensaan hoitamista kuin myös työntekijän urakkaa. Pensassaksilla saa helposti katkaistua paksumpiakin oksia ja pidettyä pensasaidan siistinä ja ilmavana. Korkeampien ja pidempien aitojen leikkaamiseen parhaiten soveltuu akkukäyttöinen pensasleikkuri, joka nopeuttaa työntekemistä huomattavasti. K-Raudan valikoimista löytyy paljon laadukkaita pensassaksia ja pensasleikkureita. 

Oikeat työvälineet helpottavat pensasaidan leukkausta. Pensasleikkuri nopeuttaa työtä.
Pensasleikkuri nopeuttaa työtä ja auttaa ylttämään hankaliin paikkoihin.

Muista huolehtia leikkuujätteestä

Leikkaamisen jälkeen pensaasta jää yleensä paljonkin leikkuujätettä. Muista ravistella itse pensasaitaan jääneet oksat myös pois. Haravalla on näppärä kasata leikkuujäte kasoiksi ja nostella kottikärryyn tai suoraan vaikkapa peräkärryyn pois viemistä varten. Leikkuujäte kannattaa kerätä pois pian leikkauksen jälkeen, sillä ne houkuttelevat ötököitä ja ovat muutenkin epäsiistin näköisiä. Lisäksi esimerkiksi orapihlajassa on paljon teräviä piikkejä, jotka voivat pistää ikävästi.

Pensasaita on hyvin pidettynä upea elementti pihalla

Pensasaita vaatii säännöllistä huolenpitoa, mutta on hyvin pidettynä näyttävä ilmestys. Hyvillä välineillä ja osaamisella pensasaidan leikkaus on näppärä toimenpide. Näillä ohjeilla jokainen pystyy pitämään omasta pensasaidastaan hyvää huolta.

Mikäli kuitenkin tarvitset neuvoa tai apua pensasaidan hoidossa, me olemme olemassa juuri sinua varten. Ota yhteyttä ja katsotaan miten voimme auttaa.

Severi Ikäheimo

Toimitusjohtaja ja pihatöiden asiantuntija

Jätä yhteydenottopyyntö