Nurmikon hoito onnistuu, kun tietää mitä tekee. Vinkit nurmikon hoitoon.

Nurmikon hoito: 5 vinkkiä joilla pidät pihasi kauniina!

Nurmikon hoito on tärkeää kotipihan estetiikan ja terveyden kannalta. Nurmikosta huolehtiminen on tärkeää, jotta se pysyy hyvässä kunnossa ja vältetään rikkaruohojen ja muun ei toivotun kasvuston leviäminen. Tässä artikkelissa esittelemme parhaat vinkit terveen nurmikon ylläpitoon sekä rikkaruohojen ja sammaleen torjuntaan. 

 

Leikkaa säännöllisesti

Nurmikkosi tykkää leikkaamisesta! Kerran viikossa tapahtuva leikkaaminen on hyvä tapa pitää nurmikko terveenä ja estää rikkaruohojen kasvu. Eri nurmityypit vaativat erilaisia leikkuukorkeuksia, mutta yleisesti ottaen hyvä neuvo on, että  nurmikkoa ei pidä leikata liian lyhyeksi. Riittävän leikkuukorkeus auttaa säilyttämään nurmikon kosteuden ja estää nurmikkoa tulemasta auringon polttamaksi. Mikäli kuitenkin suosit lyhyempää leikkausta on seuraavaan vinkkiin syytä kiinnittää erityistä huomiota.

 

Kastele oikein

On hyvä huomata, että Suomessa sataa usein keväästä syksyyn sen verran, että erillistä kastelu ei useinkaan tarvita. Kuitenkin pidempien kuivien kausien sattuessa kohdalle on nurmikon kastelusta syytä huolehtia. Kuten kestävää puutarhanhoitoa käsittelevässä blogissa kerroimme, kannattaa kastelua varten kerätä talteen sadevettä. Tämä on oiva tapa säästää luontoa ja rahaa.

 

Lisää lannoitetta

Riittävä lannoitus auttaa pitämään nurmikon terveenä ja estää rikkakasvien kasvua. Lannoitetta on hyvä käyttää varsinkin keväisin. Huomattavaa on myös se, että poiskuljettamaton nurmikon leikkuujäte on oivaa orgaanista lannoitetta nurmellesi.

 

Paikkaa nurmikkoa

Nurmikkoon saattaa syntyä paikkaamista vaativia kohtia auringonpolton, talvivaurioiden tai korkean käyttöasteen vuoksi. Vauriokohtia on hyvä pitää silmällä ja niiden paikkaaminen on etenkin nurmikon estetiikan kannalta tärkeää. Alla on seitsemän kohdan ohje vaurioiden paikkaamiseen.

 

  1. Riko maan pinta ja poista kuolleet osat, joko haravalla tai lapiolla.
  2. Tasoita alue puutarhamullalla.
  3. Tiivistä kasvualusta tamppaamalla.
  4. Kylvä siemenet paikattavaan kohtaan.
  5. Peitä siemenet ohuella hiekka-multaseoksella. Voit myös käyttää pelkkää multaa.
  6. Kastele niin, että juuri lisätty kerros kastuu läpi.
  7. Tarkkaile korvauskynnön kosteutta päivittäin.

Kalkitse nurmikko vuosittain

Suomalainen kasvualusta on luonnostaan hapan ja kasvit hapattavat maata vähitellen luontaisesti lisää. Mikäli kasvualustan happaamuustasot nousevat liian korkeiksi, ei nurmikko ja muu kasvusto voi parhaalla mahdollisella tavalla. Tästä syystä myös kalkitsemisesta on syytä huolehtia lannoittamisen tapaan. Kalkitsemiselle ei ole mitään selkeää aikaa. Kalkita voi aikaisesta keväästä, aina lumien tuloon asti.

 

Nurmikon hoito koostuu siis  pääasiassa leikkaamisesta, kastelusta ja lannoituksesta. Näitä ohjeita noudattamalla kotipihasi nurmikko pysyy terveenä ja kauniina pitkän aikaa.

 

Severi Ikäheimo

HonkoWorks

30.3.2023

Jätä yhteydenottopyyntö