Terassin rakentaminen - blogin kansikuva

Terassin rakentaminen: katso neljän kohdan perusohje!

Terassin rakentaminen ja takapiha ulko-olohuoneena on viime vuosina vahvasti yleistynyt trendi, jossa pääosaa usein näyttelee terassi. Huolellisesti rakennettu terassi onkin katseenvangitsija, joka nostaa pihan yleisilmettä merkittävästi.  Tästä kirjoituksesta voit lukea selkeät vaihekohtaiset ohjeet, joiden avulla onnistut rakentamaan unelmiesi terassin.

1. Terassin rakentaminen ja suunnittelu

Lähde liikkeelle suunnittelusta. Ensimmäisenä on syytä miettiä, mihin käyttötarkoitukseen terassi tulee. Tämän jälkeen voit miettiä millainen muoto ja koko palvelee tarpeitasi parhaiten. Syytä on pohtia esimerkiksi sitä, mitä kalusteita terassille aiotaan hankkia ja mitä kulkureittejä terassin yhteyteen on tulossa. Vaikka katteettoman terassin rakentaminen ei yleensä vaadi erillistä rakennuslupaa, on asia aina hyvä varmistaa kuntasi rakennusvalvonnasta. Hyvän tavan mukaista on myös keskustella projektista etukäteen naapureiden kanssa ja, mikäli mahdollista, ottaa myös heidän ajatuksensa huomioon terassin suunnittelussa. HUOM! Jos terassisi lattiataso on yli 50 senttiä maanpinnan yläpuolella, tarvitset terassillesi kaiteen!

 

Materiaalit ja muut tarvikkeet

Seuraavaksi mieti halutut materiaalit. Perustuksen tekemiseen riittää usein pelkkä lapio, mutta jos teet terassiisi harkkoperustuksen tarvitset betonitöihin laastipaljun ja -vispilän. Lisäksi tarvitset puutöihin katkaisusahan, kynän, vatupassin, porakoneen sekä ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruuvit ja muut kiinnikkeet. Terassin runko rakennettaan usein kestopuulankusta, joka on kestävä ja edullinen vaihtoehto. Varmasti merkittävin valinta terassin lopullisten kustannuksien ja ulkonäön osalta on kansilaitojen valinta. Siinä missä kestopuu on edullinen ja helppohoitoinen vaihtoehto, on leveästä lehtikuusilaudasta tehty terassi tyylikkyydessään oma lukunsa. Mitä leveämmän laudan valitset, sen vaikuttavampi terassista tulee. Näiden kahden vaihtoehdon lisäksi voi terassin kansilaudoituksen rakentaa myös komposiittilaudoista, mutta tästä aiheesta kirjoitamme erillisen kirjoituksen.

 

Perustus

Oikeaoppinen perustus takaa terassille pitkän iän. Perustuksen toteuttamistavan valinnassa tulee ottaa huomioon maan routiminen. Mikäli maa ei ole routivaa, on perustus helppo rakentaa harkkojen tai metallisten terassijalkojen päälle. Jos taas lähialueet ovat keväisin routakuoppien peitossa on syytä joko tehdä perustus ruuvipaaluista tai vaihtaa routiva maa-aines routimattomaan. Perustusta suunniteltaessa kannattaa myös ottaa huomioon saatavilla olevan puutavaran pituus, sillä voit säästää merkittäviä summia rahaa, kun minimoit hukkapuun määrän.

 

Koolausjako

Huomioi valitsemasi materiaali koolauksen suunnittelussa. Tavanomaisessa 28 millin vahvuisessa terassilaudassa käytetään enintään 60 sentin koolausväliä. Paksuissa laudoissa voidaan käyttää jopa 80–90 senttiä leveää väliä. Komposiitti laudoille sopiva väli on 35–40 senttiä.

2. Perustusten rakentaminen

Mikäli rakennat terassisi routimattomaan maaperään, on perustusten teko on helppoa. Laita betonilaatat nurkkapilareiden/terassijalkojen kohdalle ja säädä ne samaan korkoon laudan ja vatupassin avulla. Halutessasi voit kiinnittää runkopuun talon perusmuuriin, jolloin pilareita ei tarvitse seinän viereen. Seuraavaksi voit asettaa valitsemasi valitsemasi jalustat betonilaattojen päälle ja varmistaa ristimittauksella, että jalat ovat oikeassa kohdassa.

3. Terassin rungon rakentaminen

Kiinnitä rungon ulkokehikon palkit toisiinsa. Tarkasta ristimitta huolellisesti. Valitse runkoon tukevaa tavaraa, esimerkiksi 48 x 148 mm painekyllästettyä puuta. Työ helpottuu, jos käytät kehikkoon ja koolauspuihin samaa puuta. Mittaa koolauspuujako ja kiinnitä koolauspuut kehikkoon. Mikäli koolauspuiden alla ei ole jalustoja tai harkkoja, on ne hyvä kiinnittää kehikkoon palkkikenkien avulla.

4. Kansilaudoitus

Aloita kansilautojen asentaminen tarkastamalla vielä kerran terassin ristimitta ja säädä runkoa tarvittaessa. Tämän jälkeen aloita kansilautojen asennus terassin etureunasta. Sopiva rako lautojen väliin on 2mm – 4mm. Jos joku tarjoaa väliksi timpurinkynään, älä kuuntele. Puukon terän tyviosa voi olla lähellä, mutta jos saat käsiisi 3mm elementtipalan käytä sitä (tämä on oman kokemukseni mukaan paras apuväline asentamiseen). Huomioithan myös, että puu kutistuu kuivuessaan. Eli mikäli käytät kansimateriaalina tuoretta kestopuuta, on välin syytä olla lähempänä tuota 2 millimetriä.

Terassin rakentaminen on ammattilaisen avulla helppo projekti

Kuten saatoit lukiessasi huomata, on terassin rakentaminen loppujen lopuksi yksinkertainen projekti, jossa tarkka ja huolellinen suunnittelu on avainasemassa. Apuakin suunnittelussa saa helposti suuntaamalla paikallisiin rautakauppoihin, joissa on usein paikalla osaavaa henkilökuntaa, jotka auttavat mielellään. Mikäli kuitenkin haluat säästää omaa aikaasi ja jättää työn ammattilaisten hoidettavaksi, voit ottaa meihin yhteyttä ja sopia tapaamisen osaavien ammattilaistemme kanssa.

 

Severi Ikäheimo

HonkoWorks

17.3.2023

Jätä yhteydenottopyyntö