Syksyn pihatyöt valmistavat pihasi talvea varten. Muista nämä syksyn pihatyöt, kiität itseäsi keväällä.

Syksyn pihatyöt - Tee nämä pihatyöt syksyllä, pihasi kiittää keväällä!

Syksyllä pihalla odottavat syksyn pihatyöt. Syyskuusta eteenpäin pihat ja puutarhat alkavat pikkuhiljaa valmistautua talvehtimista varten. Voitkin auttaa pihaasi selviämään talvesta ja lumikuormasta paremmin lukemalla mitä pihatöitä syksyllä kannattaa tehdä. Näin autat pihaasi, jotta se pääsee kukoistamaan heti keväällä.

Syksy on hyvää aikaa kasvien istuttamiseen

Syksy on loistavaa aikaa uusien kasvien istuttamiselle. Syksyllä maa on pehmeää ja kosteaa, joten uudet kasvit pääsevät heti juurtumaan kunnolla, eivätkä vaadi jatkuvaa kastelua. Näin ne myös pääsevät heti keväällä jatkamaan kasvuaan. Jos odotat kevättä, saattaa hyvää istutusaikaa mennä hukkaan ja istuttaminen venyä hyvinkin pitkälle maan sulamista odotellessa. Puutarhakasveja voi istuttaa aivan hyvin lokakuuhun asti. Vaikka ensi lumi tulisikin aikaisin, se harvemmin uusia kasveja hetkauttaa. Uusia puita ja pensaita voi puolestaan istuttaa niin kauan kuin maa on sula.

Kukkapenkkien siistiminen

Kukkapenkit on hyvä siistiä syksyllä. Leikkaa pois kuolleet varret, niin kukkapenkki on keväällä heti täydessä terässä. Voit jättää leikatut varret kukkapenkkiin lakastumaan, ne toimivat oivana suojana kukkapenkille talven ajan. 

Rännien puhdistus

Rännien puhdistus kannattaa hoitaa syksyllä. Puista tippuvat lehdet ja oksat usein tukkivat rännit ja vesikourut, jolloin vesi ei pääse kulkemaan sinne minne pitää. Rännien puhdistus kannattaa hoitaa kun kaikki lehdet ovat pudonneet puista, mutta ennen pakkasia. Jos vettä on jäänyt ränneihin, saattaa se jäätyessään hajottaa rännit. 

Pensaiden leikkaaminen

Pensaat kannattaa leikata myös syksyllä, jolloin välttää suuren työmaan keväällä.  Marjapensaista näkee hyvin syksyllä, mitkä oksat ovat marjojen painosta painuneita oksia, joita on tarpeen lyhentää.

Kesällä muotoon leikattuja pensasaitoja on myös hyvä siistiä syksyllä. Kesän ajan kasvu on helppo ja näppärä leikata syksyllä. Ohjeita pensasaitojen leikkaamiseen voit käydä lukemassa tarkemmin tästä.

Nurmikosta pitää huolehtia pitkälle syksyyn

Nurmikko kasvaa niin pitkään kuin lämpötila pysyttelee +5 asteen tuntumassa. Nurmikkoa on siis syytä leikata niin pitkälle syksyyn. Nurmikko ei vaivu talviunille niin nopeasti, kuin muut kasvit ja siksi siitä pitää huolehtia hieman pidempään. Nurmikolta kannattaa enimmät lehdet haravoida esimerkiksi pensaiden alle suojaksi, mutta hieman lehtiä voi myös jättää ravinteeksi.

 

Nurmikko kannattaa lisäksi lannoittaa typpeä sisältävällä lannoitteella. Laadukkaan nurmikonhoidon tarkempaan ohjeistukseen voit tutustua tästä.

Pihakiveysten puhdistus on syksyisin tärkeää

Mikäli pihalta löytyy pihakiveyksiä, on ne syytä puhdistaa lehdistä ja muista roskista. Näin keväällä kiveykset ovat siistit heti lumien sulettua. Kyseessä on myös turvallisuustekijä, sillä jäätyvät lehdet ovat petollisen liukkaita ja aiheuttavat turhia liukastumisia.

 

Syksyn pihatyöt auttavat pihaasi keväällä!

Syksyllä iltojen pimetessä ja huonoissa keleissä saattaa motivaatio pihatöihin olla joskus hukassa. Hyvien kelien sattuessa pihalla on kuitenkin myös syksyllä mukava työskennellä. Kun hoidat nämä pihatyöt syksyllä, pääsee pihasi kukoistamaan heti keväällä, eikä sinua odota iso pihatyömaa heti lumien sulettua.

Lisävinkki 1! Puhdista puutarhatyökalut syksyllä ennen kuin laitat ne talvehtimaan. Näin keväällä odottavat siistit työkalut! 

Lisävinkki 2! Pimeisiin iltoihin pihamaalle piristystä tuovat näyttävät valaistukset. Esimerkiksi K-Raudan valikoimasta löydät upeat valot myös sinun pihaasi!

Muistathan, että pihatyöt ovat 60 %:n kotitalousvähennyskelpoisia. Voit lukea kotitalousvähennyksen toiminnasta vuonna 2024 tarkemmin blogistamme.

Severi Ikäheimo

Pihatöiden asiantuntija

Jätä yhteydenottopyyntö