Kotitalousvähennys pihatöistä. Kotitalousvähennys huoltotöistä.

Kotitalousvähennys 2023 ja 2024: paljonko saat kotitalousvähennystä pihatöistä?

Kotitalousvähennys on verohelpotus, jonka tarkoituksena on madaltaa kynnystä tilata omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon esimerkiksi remonttityötä tai kotitalous- ja hoitotöitä. Mutta miten kotitalousvähennys toimii vuonna 2023 ja vuonna 2024? Vastauksen saat tästä blogista.

Kotitalousvähennyksestä yleisesti

Kuten edellä mainittiin, kotitalousvähennys on verohelpotus nimenomaan kuluttajille. Sen tarkoituksena on helpottaa palveluiden ostamista kotiin, mutta myös vapaa-ajan asunnoille. Vähennystä saa nimenomaan työnosuudesta, eli esimerkiksi materiaalit eivät kuulu vähennyksen piiriin. Kotitalousvähennystä saa niin remonttitöistä, kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä kuin myös tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista. 

Kotitalousvähennyksen määrä

Kotitalousvähennystä on mahdollista saada 3500 euroon saakka henkilöä kohti kun kyseessä on kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä tai öljylämmityksestä luopuminen. Näistä töistä saat myös korotettua 60 %:n kotitalousvähennystä.  HonkoWorksin palveluista tähän kategoriaan kuuluvat pihatyöt, kuten esimerkiksi pensasaidan leikkaus ja nurmikonhoito ja muut pihatyötVoit tutustua pihatyöpalveluihin tarkemmin tästä.

Muista töistä kotitalousvähennystä on mahdollista saada 2250 euroon saakka henkilöä kohti. Muista töistä kotitalousvähennyksen osuus on 40 % työn osuudesta. Näitä töitä HonkoWorksilla ovat esimerkiksi terassien rakentaminen ja muu piharakentaminen. Voit lukea piharakentamisenpalveluista tarkemmin tästä.

Ota siis huomioon, että esimerkiksi työhön kuuluvat materiaalit eivät kuulu vähennyksen piiriin.

Kotitalousvähennykseen kuuluu 100 euron vuosittainen omavastuu. 

Voit laskea arvion kotitalousvähennyksen määrästä verottajan sivuilla tästä!

Esimerkki kotitalousvähennyksestä pihatöistä

Jos kuvitellaan, että tilaat esimerkiksi pensasaidan leikkauksen, joka maksaa 1000 euroa, saat kotitalousvähennystä koko summasta, koska se on kokonaisuudessaan työtä. Kun omavastuu osuus on 100 euroa, jää sinulle 1000 euron työstä kotitalousvähennyksen jälkeen enää 500 euroa [(1000×60%) – 100 = 500]. 

Ota nämä asiat huomioon kun tilaat pihatöitä ja haluat kotitalousvähennystä

Kotitalousvähennyksen saamiseen on tiettyjä ehtoja. Ota nämä asiat huomioon:

  • Voit saada kotitalousvähennystä, kun työ tehdään omassa kodissasi, vapaa-ajan asunnossasi tai vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa. Huom! Vanhemmat eivät voi saada vähennystä lastensa kodissa tehdystä työstä.
  • Asunto voi olla omistus- tai vuokra-asunto
  • Palvelua tarjoavan yrityksen on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Tarkista asia YTJ:n yrityshausta tästä. Voit hakea yritystä nimellä tai y-tunnuksella.
  • Huomioi, että et voi saada kotitalousvähennystä, mikäli saat tiettyjä tukia. Näitä tukia ovat esim. omaishoidon tuki ja lasten kotihoidon tuki. Tarkasta koko listaus täältä.

Yhteenveto kotitalousvähennyksestä pihatöistä

Kotitalousvähennyksen tarkoituksena on siis madaltaa kynnystä pitää ostaa palveluja, jotka pitävät huolta omasta kodista ja sen asukkaista. Tämän blogin tarkoituksena oli kertoa aiheesta hieman kansankielisemmin, mutta kaikista tarkimmat kuvaukset ja ohjeet kotitalousvähennyksestä löydät verottajan sivuilta. Kotitalousvähennys tulee pysymään vuonna 2024 samanlaisena, kuin se on ollut vuonna 2023. Tästä voit lukea lisää valtioneuvoston sivuilta.

HonkoWorksin palveluista suurinosa kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin. Käy tutustumassa palveluihimme tarkemmin täällä.

Perttu Huntus

Markkinointipäällikkö ja pihatöiden asiantuntija

HonkoWorks

Jätä yhteydenottopyyntö